Wielkanoc jest najstarszym świętem chrześcijańskim upamiętniającym mękę, śmierć i zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Z jednej strony przygotowania wielkanocne to przemiana duchowa – post, modlitwa i jałmużna. Z drugiej strony kojarzą się one ze sprzątaniem domu, gotowaniem barszczu białego, jaj i białej kiełbasy oraz pieczeniem babek i mazurków. Jak ten szczególny okres w roku liturgicznym można świętować w górach?

Aktywny wypoczynek

Wielkanoc w Zakopanem to ostatni moment na spędzenie kilku wolnych chwil na nartach. Ponieważ święto jest ruchome, zdarza się, że warunki do szusowania po trasach są jeszcze odpowiednie. A co z urlopowiczami, którzy nie przepadają za śnieżnym szaleństwem? Na pewno znajdą coś dla siebie. Wypoczynek w saunie, zabiegi w SPA lub wędrówki po górskich szlakach – na to w górach zawsze można liczyć. A co szczególnego czeka na turystów w górach, w okresie Wielkanocy? W tym czasie można poznać tajniki znanego na całym świecie zdobienia jaj. Górale słyną z wykonywania drapaków – zabarwioną skorupkę jajka wydrapuje się z użyciem ostrego narzędzia. W ostatnich latach popularne stały się oklejanki. Tu do ozdoby wykorzystać można praktycznie wszystko: kolorowy papier, cekiny, koraliki, a nawet włóczkę. Samodzielnie wykonane pisanki można wystawić w popularnym na Podhalu konkursie na najpiękniejszą wielkanocną pisankę – „O wielkanocne jajo”. Niestety konkurencja jest silna, gdyż wydarzenie to cieszy się ogromnym zainteresowaniem.

Słodkie lenistwo

Świąteczny pobyt w górach to także idealne rozwiązanie dla wszystkich tych, którzy cenią sobie wygodę i chcą odpocząć od wielkanocnych przygotowań. Właściciele pensjonatów i hoteli prześcigają się, by w tym czasie zorganizować atrakcyjne pakiety pobytowe. W Wielki Czwartek w niektórych miejscach żywa jest jeszcze tradycja palenia lub wieszania kukły symbolizującej Judasza. W Wielki Piątek kowale po dziś dzień wykuwają trzy gwoździe na pamiątkę ukrzyżowania Jezusa i przybijają je do futryny swojej pracowni. W Wielką Sobotę goście biorą udział w święceniu pokarmów. Zawartość koszyczka – pisanki, oscypek, kiełbasę, chleb własnego wypieku, masło, sól, korzeń chrzanu można znaleźć na stole w Wielkanocną Niedzielę. Po rezurekcji każdy gość ma możliwość spróbowania świątecznych specjałów, przygotowywanych specjalnie na tę okazję. Oprócz potraw z koszyczka na stole pojawiają się jajka pod kilkoma postaciami, biała kiełbasa, biały barszcz i sałatka warzywna. Do kawy podaje się baby wielkanocne i starannie udekorowane mazurki. Dzień później górale organizują wielką „polewackę”. Zabawa ma wbrew pozorom głębsze znaczenie – woda ma oczyścić duszę i przypomnieć, że jest konieczna do życia.